2/06/2010

Dešimt: Two Against Nature

Pamenu, kai 2000-ųjų vasarį per melomanų rankas ėmė "eiti" albumas Two against nature, pamaniau, kad kalbos apie visiškai naują Steely Dan albumą - gerokai perdėtos. Labiau tikėtina, kad dvidešimt metų tylėję snobai iš Niujorko sugrįš vieninteliam turui, kad susirinktų dolerinę duoklę iš fanų, arba primins apie savo egzistavimą soliniais projektais. Tačiau tai buvo devyni nauji kūriniai. Pavadinimas Two against nature veikiausiai ir nusako keistą džiazroko dueto sugrįžimo motyvaciją.
Lyginant su Steely Dan albumais, įrašytais 1972 - 1980 metais, šis neatrodė kažkuo ypatingas, net atvirkščiai norėte norėjosi išgirsti kad ir kokią muzikantų "pasenimo" ar naujos krypties užuomazgą. Jau nuo pat linguoti į taktą priverčiančios Gaslighting abbie albumas panašėjo ne į kvėpuojantį daiktą, o naują "porciją" muzikos nuo to atlikėjo, kurio vardas nurodytas ant gaminio pakuotės. Taip, per dvidešimt metų studijinių įrašų kokybė stipriai pažengė į priekį ir tokie perfekcionistai kaip Donaldas Fagen'as ir Wateris Becker'is 2000-aisiais negalėjo tuo nepasinaudoti.
Iš tikrųjų, Two against nature parodo, ką veikė autoriai tuos dvidešimt metų - klausėsi savo albumų. Tai, ką retai daro savo muzika persisotinę atlikėjai. Jie išgirdo tą bendrą skambesį, kurį atpažįsta eilinis grupės gerbėjas. Sukant bet kurią seną Steely Dan plokštelę, ar tai būtų Aja ar Pretzel logic, niekada nešaus į galvą ją pavadinti "classic Steely Dan". Tai vis kitoks eksperimentas, vis kitas polėkis. O 2000-aisiais stoję prieš gamtą, Steely Dan sugrojo "koncentruotus" save.
Įvertinti keturiais Grammy ir pasisavinę pagrindinį "Album of the year", snobiškasis tandemas paliko bejonsių ir lopezų auditoriją nelabai supratusią, kas čia įvyko: "iki, pasimatysime dar po dvidešimties metų". Beje, 2003-aisiais išleidę taip pat neprastą albumą Everything must go, Steely Dan vėl pasinėrė į švilpikišką miegą - karts nuo karto surengia trumpą koncertinį turą ir apsigalvoja, kad ne, dar ne laikas.
Senolis klausia how about a kiss for your cousin dupree...


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą