10/18/2009

BEAK - BEAK

Va čia tai albumas! Prisipažinsiu, tai labai retas atvejis, kad nuo pirmos kompozicijos iki paskutinės niekada prieš tai negirdėta grupė sugebėtų išlaikyti klausytojo dėmesį ir nepateiktų jokių nusivylimų. Nežinia kaip įvardinti, ką groja BEAK>, galima tik sutrikusiai leptelti, kad jų debiutiniame albume viskas yra taip, kaip reikia (prieš tai net neįsivaizdavus kaip).

Truputis faktinės medžiagos. Metų pradžioje susibūrusį kolektyvą BEAK> šiuo metu sudaro Geoff Barrow – kultinės grupės Portishead narys ir prodiuseris, bosistas Billy Fuller, praeityje grojęs Fuzz Against Junk ir bendradarbiavęs su pačiais Massive Attack, ir trečias šioje kompanijoje – sintezatoriaus talentas Matt Williams. Albumas BEAK> buvo įrašytas per dvi savaites Bristolyje – gyvai, be jokių dublių ir miksavimo efektų. Grupė tvirtina, kad šios taisyklės ketina laikytis ir ateityje.

Kaip žinia, kuriančiajam nereikia jį ribojančių stilių ar kanonų, o šiuolaikinėje muzikoje jų gimsta po kelis kasdien. Šiuo atveju BEAK> labiau panašūs į džiazmenus, sugebančius improvizuoti tuo, kas dabar muzikoje aktualu ir kas nesvetima jiems patiems. Čia yra trip trop, shoegaze, elektronikos, netgi dubstep elementų, o vokalas – bekompromisinis lo-fi, tačiau gausu ir saugiklių, neleidžiančių priskirti šios muzikos nė vienam iš stilių.

Tai pilkas ir liūdnas urbanistinis peizažas – su nesibaigiančiais grafiti, benamiais patiltėse, prieblandoje truputį spaudžiančiu šaltuku ir nežinia kur kiūtinančiais praeiviais – iš kurių bet kuris gali būti narkotikų prekeivis arba samdomas žudikas.

Galbūt ‚netreniruotai‘ ausiai BEAK> bus pernelyg niūrus, tačiau jei kuri nors linksma britpop ar indie grupė sugebės groti taip originaliai kaip BEAK> - spausime dešinę.

910




Beak- I Know

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą