10/15/2009

Аквариум - Пушкинская 10

Sakyti, kad Пушкинская 10 yra visai naujas Boriso Grebenščikovo ir kompanijos albumas – nevisai tikslu. Tiesiog šiemet sukanka dešimt metų dabartinei grupės Аквариум versijai, 1999-aisiais prasidėjusiai albumu, kuris liaudyje vadinamas „psi“. Ta proga akvariumistai apsikuopė studijoje Puškino gatvėje Nr.10, Sankt Peterburge. Rado ten naujesnių ir senesnių kūrinių, bandymų juos įrašinėti ir pasistengė šią mišrainę apjungti į vientisą albumą. Daugelis kūrinių yra skambėję ir koncertuose Lietuvoje, tačiau niekada anksčiau nebuvo matę dienos šviesos studijine versija.

Taigi, tokio vienodai išjausto albumo kaip pernykštis Лошадь белая šįkart neišgirsite, teks pasitenkinti porcija išskirtinio B.G. chaoso – nuo bomžų rastamanų pilnomis kišenėmis iki „Titaniko“ kapitono. Tai albumas, kuriame groja ne vien dabartinė Аквариум sudėtis – o praktiškai visi, per dešimtmetį vienaip ar kitaip prisidėję prie grupės įrašų. Pavyzdžiui, be neseniai į grupę sugrįžusio legendinio Sašos Titovo albume skamba ir dviejų ankstesnių bosistų partijos.

Paprastą ir žmogišką gyvenimo filosofiją autorius išaiškina Письма с границы, o pagaliau iš tunelio išvažiavę „du traukiniai“ elegantiškai primins, kad jei esi inkaras – tai ir gulėki dugne.

Nors B.G. nuolat kartoja, kad laiko iš tikrųjų neegzistuoja, šiokius tokius etapus gyvenime skaičiuoja ir jis. Per dešimtmetį susikaupė sluoksnis dulkių, kurias reikėjo nuplauti. Tai ir legendomis apipintas albumas Репродуктор, vis žadėtas, bet taip ir nepabaigtas grupei persimetus įrašinėti Zoom Zoom Zoom, o po to „brodiagos”. Dalelytė reproduktoriaus, matyt, nugulė ir čia. Taigi, dabar – švari galva, o ausyse ir Vakarai, ir Rytai.

Пушкинская 10 galima atsisiųsti absoliučiai legaliai, už jus tenkinančią kainą (kad ir nemokamai) socialiniame tinklapyje www.kroogi.ru. B.G. yra viena iš nedaugelio muzikinio pasaulio asmenybių, pasisakančių už „muziką be sienų“, šou biznio korporacijų ofisuose dar vadinamą „piratavimu“.

710


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą