3/18/2010

Naftavinylas: Natty Dread

Amžius: 36 meteliai
Leiblas: Island.
Plokštelės būklė: Intensyviai klausoma ir šiandien.
Pripažintas kaip vienas geriausių visų laikų regio albumų, 1974-aisiais įrašytas ir išleistas Bobo Marley autorinis šedevras Natty Dread visų pirma yra lūžio albumas. Galima sakyti, kad lūžio atlikėjo karjeroje - būtent po jo iš "įdomaus" ir egzotiško Jamaikos muzikanto jis pavirto pasauline super-žvaigžde ir ilgainiui visos regio kultūros sinonimu. Tačiau taip jausmingai nepostringaujant, atsitiko vienas labai paprastas dalykas. Nebeliko The Wailers trijulės - Bob Marley, Peter Tosh ir Bunny Wailer. Pastarieji du, švelniai pasakius, nebuvo labai patenkinti tampriais Marley ryšiais su Londonu ir augantį populiarumą vertino daugiau kaip "babilono" įtaką. Arba tiesiog pavydėjo.
Atsirado nauja grupė - Bob Marley and The Wailers, ir ta grupė pirmąkart prisėdo įrašų studijoje. Čia yra Rebel music su nepakartojamu pritariamojo vokalo sprendimu, tapusi viena iš gyvų grupės pasirodymų kulminacijų. Taip pat gatves bei sutiktus žmones skaičiuojantis Marley pasivaikščiojimas Kingstonu Natty dread.
Vienas pirmųjų tokių griežtų autoriaus kūrinėlių Revolution su pagrindine eilute "It takes a revolution to make a solution", tarsi priminimas buvusiam kolegai Toshui, kad ne viskas prarasta. Ir iš tikrųjų, netrukus Marley tapo svarbiausia politine ir religine figūra Jamaikoje. Jo atsivertimas į rastafari religiją prieš kelis metus dabar tapo sektinu pavyzdžiu, o 1975-aisiais mirus pagrindinei šio Judėjimo ikonai Etiopijos imperatoriui Haile Selassie, subkultūrinis mitas buvo galutinai sucementuotas, o Marley iki šiol yra neatsiejamo jo dalis.
Linksmas raginimas geriems darbams Bend down low užkrečia nepakartojama regio ritmika, o baladė No woman, no cry čia dar studijinėje versijoje laukia savo žvaigždžių valandos albume Live!.
Nežinia kodėl albumo pradžiai pasirinkta nauja Lively up yourself versija, vienas didžiausių senųjų Wailer'ių hitų. Sakykime, kad niekas nesibaigia ir niekas neprasideda. Tiesiog pasibaigus pusei "A", reikia prieiti prie pafo, apversti pusę "B" ir švelniai nuleisti adatėlę.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą