3/20/2010

MGMT - Congratulations

Kai pirmą kartą pamačiau ir išgirdau MGMT, pamaniau, kad Marcas Bolanas kažkuria prasme yra vėl gyvas. Fantaziją pranokstantis grupės įvaizdis ir drąsios aštunto dešimtmečio pop kultūros interpretacijos buvo dueto kelias į didelę sėkmę jau debiutiniu albumu Oracular Spectacular 2008-ųjų pradžioje. Siela ir kūnu pelnyta sėkmė antrąjį grupės albumą pavertė vienu laukiamiausių šių metų muzikinių įvykių su visais iš to išplaukiančiais pašaliniais poveikiais.
Congratulations nėra tas albumas, kurio reikėtų labai nekantriai laukti - tuomet pats perdegsi, o diską beliks paridenti į kambario kampą. Nors spalvingas, kaip ir "įspėta" viršelyje, šis 9 naujų kūrinių rinkinys, MGMT stilistiką paslenka vos vienu kitu centimetru nuo pirmtako. Mažiau 70's, daugiau 60's. Vietoje disko byto čia karaliauja sodrios klasikinio roko bosinės partijos, labiau "aptrintas" ir Congratulations jonikų ir sintezatorių arsenalas.
Yra ir 12 minučių kelionė Siberian breaks, ir šiurpoka lopšinė Lady Dada's nightmare - aliuzija į Lady Gagą ar į Velvet'ų Lady Godiva's operation? Žymiai aiškesnė dedikacija yra Brian Eno. Man šis kūrinėlis patiko labiausiai, toks senov(b)iškai sukaltas gabaliukas apie kadaise baisiai madingą muzikos dievybę, vėliau persikūnijusį į Microsoft programinių produktų garso efektus.
Potencialiais hitais gali būti Someoene's missing ar Flash delerium, tačiau tokių kaip Time to pretend, Kids ar Electric feel čia nėra. Galima ginčytis, ar tai yra minusas. Aš MGMT nelaikau grupe, kurios kūrybos svarbiausias aspektas būtų "song of the year". Jie įdomūs kiekviena puikiai įsegta keistenybe ir ekstravagantišku jos derėjimu prie naftalininio lietpalčio.
Jeigu rimtai, visa tai yra fake, surogatas, išsiliejęs antspaudas. Kažkur Congratulations keistenybių krūvoje skamba tokios kreivos kreivos piemenėlio švilpynės. O mes tikime, kad tai derantis hipiškas elementas. Tiesiog reikia pripažinti, kad MGMT yra užkietėję studijiniai perfekcionistai ir sąskambių filosofai, o kepurę jiems kelia ir senasis studisėda Polas Makartinis.
810

2 komentarai:

  1. tikrai sudetingas gana!
    bet nudziugino,

    Oo ir 8nis davei :)

    jega

    eisiu kita sekmadieni pamatyti

    AtsakytiPanaikinti
  2. vau. puiku. truputį pavydžiu, bet jei perduosi linkėjimus...

    AtsakytiPanaikinti