3/16/2010

Motion: Hurt Locker

Kai žiūri filmą, ką tik gavusį šešis Oskarus, nori nenori užduodi sau kankinantį klausimą "ar iš tiesų vertas?", lyg žinotum, kas dedasi akademikų galvose. Tačiau įtemptus vaizdus kino teatro ekrane pakeitus titrams, klausimas apsisuko kitu kampu - "ar nesujauks šeši Oskarai šio kūrinio?". Ir jau pats imi kurti sąmokslo teorijas - gal tai eilinis amerikiečių bandymas pateisinti savo buvimą Irake? Tik tada kas yra "tai" - pats filmas ar šeši Oskarai?
Moteris, buvusi žmona. Apie Kathryn Bigelow režisūrą šnekama tik tokiomis kategorijomis. Tačiau jeigu kiną apie karą galima vadinti poetiniu, tai čia poezijos daug. Ir ji nėra patriotinę ar motinišką ašarą spaudžianti, o daugiau žaidžianti prasmėmis. Kaip profesionalus išminuotojas prekybos centre renkasi javainius?
Misija DIY. Nežinia, ką apie filmą pasakytų Irake tarnavę amžininkai, tačiau išminuotojų būrys veikia savo nuožiūra, iracionaliai, tarytum bandydamas prisitaikyti prie margos Bagdado aplinkos. Improvizuojama, spėjama, nepataikoma. Rodos, tuoj išlys piktas generolas baltomis kelnėmis iš filmų apie Vietnamą ir pamokys nesilaikančius taisyklių kareivius. Generolų čia nėra iš principo, panašu, kad jie panašiame mėšle, kaip ir visi vietinių gyventojų nekenčiami JAV piliečiai.
Klaida. Ji gali būti vadinama filmo simboliu - tiek politine, tiek herojų profesijos, tiek siužeto prasme. Vietinio berniuko, pardavinėjančio amerikiečiams DVD diskus, kūnas aptinkamas teroristų slėptuvėje - išskrostas ir prikimštas bombų. Būrio vadas leidžiasi ieškoti berniuko šeimos, įsivelia į keletą ginkluotų musulmoniškų konfliktų. Bet tai ne tas berniukas, tik panašus. Ne komiškas atsitikimas, bet ir ne tragedija. Parašyčiau gyvenimas, bet kažkaip nuvalkiotai skamba.

Bele-kaip sudėlioti vaizdai:

Bande Annonce The Hurt Locker Trailer
Uploaded by FilmGeek-TV. - Classic TV and last night's shows, online.

3 komentarai:

  1. neblogai. man patiko įžvalga "moteris, buvusi žmona".
    negaliu atsikratyti skepsio filmams amerikiečių apie karą (gal ne tik amerikiečių). nors ir nemačiau šio, bet kažkodėl galvoju, kad kol nebus pakeistas žvilgsnis, taškas, pozicija, iš kurios per kamerą į tą karą bus žiūrima, tol mano nusiteikimas išliks. nes kiek pamenu, tokiuose filmuose dominuoja kareiviai. sakysi, ok, nes juk KARAS. bet juk turėtų būti daugiau žvilgsnių. vietiniai? nežinau. jie irgi beveik kareiviai. gal reiktų abejingo žvilgsnio? ten būdamas nebūsi abejingas, bet, va, kokie dešimtys milijonų tikrai abejingi sėdi prie kompo dabar ;)
    ir vis dėlto aš to filmo nemačiau

    AtsakytiPanaikinti
  2. nematomas karas - šaltasis. Apie jį taip pat prikurta labai daug filmų - kai žmonės jau kariauja vien tikėdami savo šalimi :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. mhm. aš turbūt norėjau pasakyti, kad yra tokių, kurie prisimena, kad kažkur kažkas kariauja tik tada, kai toks filmas kaip šis gauna keletą Oskarų. gal kai kurie net negauna, bet būna gerai išreklamuoti. žodžiu, buvimas TAME užtrunka tik tiek, kiek žiūri filmą. o tada, po šitos minties, turbūt norėjau pasakyti, kad galbūt būtų įmanoma sukurti filmą apie karą iš taško tokių, kurie žiūri tik filmus ar skaito laikraščiuose apie tai. neįmanoma? gal.. dar galvoju, kodėl nekuria amerikiečiai filmų apie karą Palestinoje. tai tiek.
    ir vis dėlto - šito filmo aš nemačiau :)

    AtsakytiPanaikinti