8/02/2010

VA - The Disney Reggae Club

Walt Disney records šią vasarą pristato žymiausias filmukų dainas, specialiai šiam projektui įrašytas žymiausių reggae scenos atlikėjų. Ironiška šypsena kyla vos pažvelgus į viršelį, jau suvokus gana įdomų derinį, nedingsta ir klausant The Disney reggae club.
Taip jau susiklostė, kad Holivudas ir JAV turėjo gana nemažą įtaką pirmiesiems reggae muzikantams - vyko tikrų tikriausi kultūriniai mainai. Tai, kas mums galėtų atrodyti kaip primetamas masinis skonis, jauniems ir kūrybingiems jamaikiečiams buvo erdvė savoms interpretacijoms, kas iš tiesų yra kuul'man. Pavyzdžiui, žinomi periodai septinto ir aštunto dešimtmečių džiunglėse, kai Jamaikoje pačiomis šauniausiomis buvo laikomos dainos apie vampyrą, o šiai madai praėjus - apie juodą ranką. Netgi vėliau, visiškai rastafarizavus reggae muziką, pasišiaušusios revoliucijos objektu tapo ne JAV, o kolonijinė Anglija, Peter Tosh'o ir tevadinta babilonu. Galiausiai žvelgiant ir šiandien į šiuolaikinę dancehall sceną - didžiojo kaimyno įtaka akivaizdi. Iš kitos pusės, bet kuris dreadas jums paaiškins, kad nei repo, nei kitų atmainų be reggae nebūtų, ką jau kalbėti apie šiuo metu pulsuojančius dubstep reikalus.
Ar šis albumas yra duoklė kažkam? Ne, veikiausiai, ne. Walt Disney Records tai sėkmingas komercinis projektas, atlikėjams - įdomi kūrybinė patirtis. Negali likti abejingas, kai playliste matai tokius vardus kaip Steel Pulse. Jų "Jungle Book" dainos Bare Necessities versija man patiko labiausiai - beveik vienintelis kūrinėlis, kuriame dar likę šiek tiek agresyvumo. Dar viena legenda Burning Spear - visiškai paskendęs "Undinėlės" romantikoje Kiss the girl, bet senoliui tai juk tinka. Blankiai, lyg iš nutrintos plokštelės skamba be savo lyderio likę UB40. Bet kokiu atveju malonu juos matyti šioje kompanijoje - tai lyg įvertinimas grupei, kuri daugiausiai žinoma tokiais super-hitais kaip Red red wine, tačiau niekada nebuvo nuklydusi nuo savo šaknų. Kitas legendinis senolis Toots (kažkodėl be Maytals) dainuoja Zip-a-dee-doo-dah ir tikrai jaučiasi savo vietoje, o Gregory Isaacs aiškindamas, kaip yra gerai Under the sea, skamba juokingai, tačiau irgi - neblogai. Blogai skamba Tuff Gong'o CEO Cedella Marley su Can you feel the love tonight?, kažko pritrūksta ir jos broliui Ziggy. Užtat viską kompensuoja nepkartojama ritmo grupė Sly & Robbie, į žaislų istorijos You've go a friend in me sveikai įliejusi dub'o.
Aišku viena - klausyti dainų ir išgirsti seniai girdėtų balsų yra tikrai geriau nei mąstyti: tinka disnėjus prie regio ar ne, vertėjo Burning Spearui ir Steel Pulse'ams dėtis prie šios aferos ar ne...
610

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą