11/30/2009

Animal Collective - Fall Be Kind EP

Animal Collective, turėdami visažinį pitchforką užnugaryje, tapo tikra supergrupe nepriklausomos muzikos pasaulyje. Bet kokia naujiena iš kolektyvo stovyklos sukelia sujudimą, nesvarbu ar tai būtų Panda Bear užuomina apie naują įrašą, ar atskleistas to įrašo pavadinimas, ar viršelis. Na, o kai galiausiai naujas įrašas pasirodo, kalbos apie jį netyla kurį laiką. Ne išimtis ir naujasis EP Fall Be Kind.

Animal Collective žadėjo tamsesnį ir niūresnį įrašą, įrašą rudeniui. Ir iš tiesų grupės standartais naujajame EP nuotaika tamsesnė, gal labiau paslaptinga, nei tamsi, tarsi kokia pasaka. Nors pradžia Graze kažko labai niūraus nežada - lėtas ambientas, keli pianino klavišai ir Panda Bear vokalas apie rytą ir pabudimą. Ties dainos viduriu viskas staiga keičiasi, pasirodo tikras folkloro kolektyvas, nerūpestingas ir linksmas, kone su lietuvių liaudies šokių motyvais.

What would I want? Sky Animal Collective dar kartą įrodo, kad kažkokių žanro ribų ar siaurų įkvėpimo šaltinių jie neturi. Po kelių minučių improvizacijos pasigirsta gospelo ir ritmenbliuzo motyvai. Nauja ir kiek netikėta, tačiau vis tiek išlaikomas autentiškas Animal Collective skambesys. Be to už viso to kažkur dar ir paslėptas pirmas legalus Grateful Dead semplas.

Bleeding pasitinka paslaptinga atmosfera. Dar ambiento su aidinčiu vaiduoklišku vokalu. Tai tarsi įžanga į sekančią On the highway, kuri kaip keistas psichodelinis sapnas su išplaukusiomis greitkelio šviesomis.

Galiausiai septynių minučių finalas I think I can, pasitinkantis synth garsais ir peraugantis į epiško skambesio ir griežto ritmo dainą, kuri pabaigoje netikėtai prašviesėja ir pasibaigia Panda Bear ir Avey Tare sutartine I think I can/ I think I can/ I think I can.

Apskritai, klausant EP apima jausmas, kad jis turi kažkokį siužetą, todėl geriau jį klausyti visą iš karto, vienu ypu.

Animal Collective yra savotiškas fenomenas (į kurį galima pažiūrėti ir ironiškai), grupė kuri, jau beveik dešimt metų stabiliai leidžia po vieną LP ir EP kasmet, ir kiekvienąkart pateikia ką nors naujo, nebijo eksperimentuoti, tačiau kartu sugeba išsaugoti savitą stilių. Fall Be Kind EP Animal Collective tarsi ir laikosi Merriweather Post Pavilion krypties, tačiau čia viskas vis tiek nauja ir kitaip.

O ilgai ilsėtis grupė neketina- kitais metais mūsų laukia Panda Bear solo ir Animal Collective filmas.

810

5 komentarai:

  1. labai užskaitau pranešimą. bet kas yra 'ambientas'?

    beje, ar čia tas albumo viršelis, kuris turėtų raibuliuoti? man neraibuliuoja. aš matau iš arti nufotografuotą šlapią akies vyzdį. bet ką jau čia.

    AtsakytiPanaikinti
  2. gal 'bleeding' ne įžanga 'on a highway', o sapnas užmigus ant galinės automobilio sėdynės ;) įžanga skamba kaip tai, ką reikia praleisti, norint greičiau prieiti prie 'esmės'

    AtsakytiPanaikinti
  3. gal 'bleeding' ne įžanga į 'on a highway', o sapnas užmigus ant galinės automobilio sėdynės. įžanga man skamba kaip tai, ką reikia praleisti, norint greičiau prieiti prie 'esmės'

    AtsakytiPanaikinti
  4. ambientas tai tokia muzika: http://en.wikipedia.org/wiki/Ambient_music

    o, kad neraibuliuoja, tai gerai, nes čia ne tas viršelis. Tas kur raibuliuoja va čia: http://en.wikipedia.org/wiki/File:Animal_collective_merriweather.jpg

    AtsakytiPanaikinti